Ga naar hoofdinhoud

ESTER REUSINK
MANAGER COMMUNICATIE

Iedereen is ongelofelijk trots op ons bedrijf en ons product”.

Ester Reusink manager communicatie Pentair

“Ruim vier jaar geleden ben ik als Manager Communicatie bij Pentair begonnen. Ik ben totaal niet technisch en ik had ook geen ervaring in de technische sector. Dat was voor mij ook juist de uitdaging in deze functie. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en mede door veel te vragen aan mijn collega’s weet ik nu veel over het productieproces en de verschillende producten die we hier maken. Alle collega’s hebben hun eigen expertise en willen je er graag meer over vertellen. Iedereen is ongelofelijk trots op ons bedrijf en ons product. Dat merk je in alles!”

Externe profilering

“Als Manager Communicatie hou ik me onder meer bezig met de externe communicatie. Dat is heel breed. Van het organiseren van vakbeurzen, tot het ontwikkelen van nieuwe marketingmaterialen voor de afdeling Sales. Toen ik hier begon merkte ik dat het bedrijf helemaal niet bezig was om zichzelf naar buiten toe te profileren. Dat terwijl we hier zo’n mooi product maken en zulke bijzondere, grote projecten doen. In de afgelopen jaren heb ik alle ruimte gekregen om actief aan de slag te gaan met onze externe profilering. Door wat vaker persberichten te versturen, meer te adverteren in vakbladen en actief te zijn op social media zijn we als bedrijf veel zichtbaarder geworden. Waar ik in het begin de informatie over bijzondere projecten vaak nog moest ophalen bij de collega’s, komen ze nu zelf bij mij als ze een project hebben waarvoor ze media-aandacht willen.”

Betrokken medewerkers

“Een ander belangrijk onderdeel van mijn werk als manager communicatie is de interne communicatie. Goede interne communicatie is belangrijk om medewerkers te betrekken bij het bedrijf. Via de interne nieuwsbrief, het personeelsblad en de kwartaalpresentaties worden medewerkers geïnformeerd over wat er speelt en hoe het bedrijf ervoor staat. Door medewerkers betrokken te houden en regelmatig successen te vieren, zorg je dat medewerkers betrokken blijven en trots zijn op het bedrijf. Zo hebben we ter gelegenheid van ons 115-jarig bestaan een gezamenlijk ontbijt georganiseerd. Zaten we met zijn allen aan een 40 meter lange tafel in de productie. Dan voel je de betrokkenheid, bij het bedrijf maar ook bij elkaar. De kreet ‘onze pompen maken wij samen’ hebben wij dan ook niet voor niets bedacht. Dat is gewoon wat we doen en wat we naar buiten toe uit willen stralen. Zodat anderen denken: dat lijkt me een leuk bedrijf, daar zou ik ook wel willen werken.”

Employer branding

“De afgelopen jaren merkten we dat het steeds lastiger werd om technisch opgeleide mensen te vinden in de Achterhoek. Er zijn relatief veel technische bedrijven in de Achterhoek die in dezelfde vijver zitten te vissen. Door in te zetten op employer branding willen wij laten zien dat Pentair een aantrekkelijke werkgever is. Een afstudeerder op mijn afdeling heeft onderzoek gedaan naar de juiste inzet van employer branding. Uit zijn onderzoek kwam onder meer het advies om een ‘werken bij’ website te ontwikkelen en collega’s in te zetten als ambassadeurs. Vanuit het management kregen de afdeling HR en ik alle steun om de ‘werken bij’ website te ontwikkelen. Ook de collega’s zijn enthousiast en willen graag ambassadeur zijn. Ik vind het erg fijn dat ik hier de ruimte krijg om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen in mijn vakgebied.”

Vrijheid en ruimte

“Ik heb een kleine afdeling en daardoor weinig tijd om zelf ergens onderzoek naar te doen, terwijl ik daar wel behoefte aan heb. Het is dan heel erg fijn als je een stagiair hebt die daar wel de tijd voor krijgt. Studenten hebben een frisse blik op de organisatie. Bovendien zijn ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het communicatie vak. Zij brengen veel nieuwe kennis mee en het is ontzettend leuk om die kennis toe te passen binnen het bedrijf. Daarbij vind ik het omgekeerd juist heel erg leuk om mijn kennis en liefde voor het communicatie vak te delen met mijn stagiairs. Tijdens hun stage of afstudeeropdracht krijgen stagiairs van mij heel veel vrijheid en ruimte om zichzelf te ontwikkelen in het vakgebied. Als stagebegeleider vraag ik altijd wat de stagiair graag wil leren en dan pas ik de opdracht en de werkzaamheden daar op aan.”

Back To Top