skip to Main Content

KEVIN ABBEMA
SMELTER AFDELING GIETERIJ

“In mijn vrije tijd ben ik lid van de vrijwillige brandweer. Ik krijg alle medewerking om dat te blijven doen.

Meteen verliefd

“Oorspronkelijk ben ik opgeleid tot slager. Maar op een gegeven moment verdwenen alle slagers, bakkers en groenteboeren en kreeg ik de kans om als smelter in een gieterij te werken. Ik was meteen verliefd. Na 18 jaar bij mijn vorige werkgever in de gieterij te hebben gewerkt, heb ik een paar jaar geleden de overstap naar Pentair gemaakt. Ik kwam een oud-collega tegen die hier een tijd gewerkt heeft en die vertelde mij hoe mooi het was om hier te werken. Ik heb toen een open sollicatiebrief geschreven. Op dat moment hadden ze hier geen baan voor mij, maar na een half jaar belden ze mij of ik nog interesse had in de functie smelter. Ik heb nog wel even getwijfeld, maar achteraf gezien is het een goede keuze geweest. Ik heb hier hele fijne collega’s, ik hoef niet in ploegen te werken en we maken veel kleinere aantallen waardoor het werk heel afwisselend is.”

Vrijwillige brandweer

“Als smelter ben ik verantwoordelijk voor het hele gietproces. Ik begin met het klaar zetten van de pannen en het afwegen van de grondstoffen. Daarna worden de materialen gesmolten. Als de smelt op temperatuur is, word eerst de chemische samenstelling gecontroleerd  met behulp van de spectrometer, en eventueel aangepast. Het materiaal word op temperatuur gebracht en dan kan ik beginnen met gieten. Ik vind het heerlijk om met vloeibaar ijzer en hoge temperaturen te werken. Het is mooi werk, een beetje gevaar zit er wel in. Maar daar hou ik wel van. In mijn vrije tijd ben ik lid van de vrijwillige brandweer. Ik krijg hier alle medewerking om dat te blijven doen. Als ik ‘s nachts opgeroepen wordt voor een woningbrand, dan stuur ik mijn collega’s een appje dat ik misschien wat later ben. Maar vaak ben ik nog wel op tijd. Ik mag mijn werk naar eigen inzicht indelen, als ik maar zorg dat de gietstukken op tijd klaar zijn. Dat werkt vanzelfsprekend twee kanten op, dus als ik een keer over moet werken dan is dat ook geen probleem.”

Opleidingsmogelijkheden

“De gieterij is een hele hechte groep collega’s. We zijn altijd bereid elkaar te helpen. Het gieten kan en mag ik niet alleen doen, daarbij wordt ik geholpen door twee collega’s. In geval van nood ondersteun ik wel eens bij het slijpen, maar in principe heb ik mijn eigen taken. Ik ben zeg maar de kok van het bedrijf qua samenstelling van het gietijzer. Als de samenstelling niet goed is, onderzoek ik dat en stel ik de samenstelling bij. Dit doe ik samen met mijn teamleider. Ik heb 20 jaar praktijkervaring maar op dit vlak wil ik graag wat meer theoretische onderbouwing. Pentair biedt me de kans om hiervoor een opleiding te volgen zodat ik het onderzoeksgedeelte in de toekomst over kan nemen. Alles is hier goed geregeld. Iedereen kent elkaar, zegt elkaar gedag. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ze moeten hun best doen om mij hier nog weg te krijgen.”

Back To Top