ONZE POMPEN GIETEN WIJ SAMEN
In onze moderne gieterij gieten we de verschillende onderdelen voor onze pompen. Denk hierbij aan waaiers en pomphuizen. Deze onderdelen worden gegoten op basis van de 3D tekeningen van de R&D en Engineering afdeling. De route die de verschillende onderdelen op onze afdeling afleggen is ingericht volgens de Lean filosofie. Zo kunnen wij de gietdelen efficiënter en met minder product- en tijdverlies maken.
MAKEN GIETMALLEN
Het proces begint bij het maken van een gietmal. Van al onze waaiers en pomphuizen hebben we houten modellen. Deze houten modellen leggen we in een gietkast. Deze kast vullen we af met kwartszand. Hieraan voegen we speciale stoffen toe zodat het kwartszand hard. Als het zand is uitgehard en gecoat halen we het houten er weer uit. Zo ontstaat een holte die vol gegoten kan worden.
ONDERDELEN GIETEN
Als de mallen klaar zijn kunnen we de onderdelen gieten. Gemiddeld doen we één tot twee gietingen per dag. Vaak al heel vroeg in de ochtend omdat de ovens een hoog stroomverbruik hebben. De dag voorafgaand aan het gieten worden de grondstoffen klaargezet. Het materiaal waarin we gieten is afhankelijk van de toepassing waarvoor de pompen worden gebruikt. Het gaat om verschillende soorten gietijzer variërend van brons, aluminiumbrons tot ni-resist.
1100 tot 1400 graden
In onze gieterij staan vier inductieovens. De smelter zet deze ovens ’s morgens al heel vroeg aan. De gemiddelde temperatuur waarmee we gieten ligt tussen de 1100 en 1400 graden. Dit is afhankelijk van het materiaal. Als de oven op temperatuur is gieten we de gietkasten vol. Daarna moeten de kasten 24 uur afkoelen voordat we de gietstukken uit de kast kunnen verwijderen. Het ruwe gietstuk ondergaat vervolgens diverse bewerkingen.
Als de gegoten waaiers en pomphuizen bewerkt zijn, gaan ze naar de afdeling Verspaning voor verdere bewerking.
KEVIN ABBEMA
SMELTER AFDELING GIETERIJ
“In mijn vrije tijd ben ik lid van de vrijwillige brandweer. Ik krijg alle medewerking om dat te blijven doen.”