skip to Main Content

ONZE POMPEN GIETEN WIJ SAMEN

In onze moderne gieterij worden de verschillende onderdelen voor onze pompen gegoten. Denk hierbij aan waaiers en pomphuizen. Deze onderdelen worden gegoten op basis van de 3D tekeningen van de R&D en Engineering afdeling. De route die de verschillende onderdelen afleggen op onze afdeling is ingericht volgens de Lean filosofie. Zo kunnen wij de gietdelen efficiënter en met minder product- en tijdverlies maken.

Pentair gieten

MAKEN GIETMALLEN

Het proces begint bij het maken van een gietmal. Van al onze waaiers en pomphuizen hebben we houten modellen. Deze houten modellen worden in een gietkast gelegd. Deze kast wordt afgevuld met kwartszand. Hieraan worden speciale stoffen toegevoegd zodat het kwartszand hard. Als het zand is uitgehard en gecoat wordt het houten model er weer uitgehaald. Zo ontstaat een holte die vol gegoten kan worden.

Pentair Gieterij

ONDERDELEN GIETEN

Als de mallen klaar zijn kunnen de onderdelen gegoten worden. Gemiddeld doen we één tot twee gietingen per dag. Vaak al heel vroeg in de ochtend omdat de ovens een hoog stroomverbruik hebben. De dag voorafgaand aan het gieten worden de grondstoffen klaargezet. Het materiaal waarin we gieten is afhankelijk van de toepassing waarvoor de pompen worden gebruikt. Het gaat om verschillende soorten gietijzer variërend van brons, aluminiumbrons tot ni-resist.

Pentair Gieterij Kevin

1100 TOT 1400 GRADEN

In onze gieterij staan vier inductieovens. De smelter zet deze ovens ’s morgens al heel vroeg aan. De gemiddelde temperatuur waarmee gegoten wordt ligt tussen de 1100ºC en 1400ºC. De temperatuur is afhankelijk van het materiaal. Als de oven op temperatuur is worden de gietkasten vol gegoten. Daarna moeten de kasten 24 uur afkoelen. Vervolgens kunnen de gietstukken uit de kast verwijderd worden. Het ruwe gietstuk ondergaat vervolgens diverse bewerkingen, daarna gaat het naar de afdeling montage .

KEVIN ABBEMA
SMELTER AFDELING GIETERIJ
OVER DEZE FUNCTIE

“In mijn vrije tijd ben ik lid van de vrijwillige brandweer. Ik krijg alle medewerking om dat te blijven doen.

Pentair montage

Als de gegoten waaiers en pomphuizen bewerkt zijn, gaan ze naar de afdeling Verspaning voor verdere bewerking.

Back To Top