Skip to content

120 jaar passie voor techniek

Op 5 april 2024 is het precies 120 jaar geleden dat G.J. Nijhuis – samen met Th. De Wolf – de basis legde voor de huidige vestiging van Pentair in Winterswijk. Van kleine machinefabriek voor voornamelijk de textielindustrie groeide in meer dan een eeuw uit tot een wereldspeler op het gebied van watermanagement. Site Manager Gerard Scholten: “We hebben ons ontwikkeld van lokaal familiebedrijf tot beursgenoteerd, internationaal bedrijf. Maar wat ik het mooiste vind is dat onze kern hetzelfde is gebleven. Die zit namelijk in onze mensen: de passie voor techniek.”

In 1912 vestigde G.J Nijhuis zijn machinefabriek aan de Parallelweg in Winterswijk. De plek waar het bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds gehuisvest is. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelden ze een zuiggasgenerator en vanaf de jaren ’30 startte de productie van pompen. Na de oorlog nam de vraag naar pompen toe en begon het bedrijf een naam op te bouwen. “In eerste instantie richtte het bedrijf zich op pompen voor de scheepvaart, de zuivelindustrie en slachthuisapparatuur. In 1986 werd het bedrijf gesplitst. Slachthuistechniek verhuisde naar Lichtenvoorde (het huidige Marel Meat) en afvalwaterzuivering verhuisde naar Dinxperlo en later Doetinchem (het huidige Nijhuis Saur Industries), Vanaf dat moment ging Nijhuis Pompen zelfstandig verder”, aldus Scholten.

passie voor techniek Gerard Scholten jubileumpomp

Wereldwijde klantenkring

Na de splitsing werd gestart met een Service afdeling en een afdeling voor Fire Protection. Vanaf dat moment nam de groei van het bedrijf een vlucht en haalden ze met enige regelmaat grote orders binnen. Scholten vertelt: “In Nederland hebben we een grote klantenkring waaronder gemeenten, water- en zuiveringsschappen, scheepswerven, zware industriële bedrijven en bedrijven werkzaam in de on- en offshore sector. Maar je vindt onze pompen inmiddels overal ter wereld. Zo hebben we onder meer drinkwaterpompen geleverd in Duitsland, Egypte en China. Maar dragen we ook bij aan de bescherming tegen overstroming in landen als Singapore en Thailand. Ook onze brandbluspompen vind je bij grote chemische fabrieken en offshore platforms in onder meer het Midden Oosten, Afrika en Azië.”

Productieproces in eigen huis

De kracht van het bedrijf zit in het feit dat zij het hele productieproces in eigen huis hebben. De Winterswijkse vestiging van Pentair is de enige Nederlandse pompenproducent die nog een eigen gieterij heeft. “Wij moeten opboksen tegen producenten in lage lonen landen. Dat betekent dat onze producten beter moeten zijn dan die van de concurrent. Wij zijn een sterk innoverend bedrijf, we zijn altijd op zoek naar niches in de markt. Hoe kunnen we onze pompen minder energie laten verbruiken? Hoe kunnen we ze visvriendelijk maken, of minder gevoelig voor slijtage en verstopping? We zijn groot geworden met onze maatwerk producten waarbij we altijd op zoek gaan naar de juiste oplossing voor de klant. Maar tegenwoordig verkopen we ook standaard brandblus sets en hebben we een zeer innovatieve, standaard rioolwaterpompen serie ontwikkeld”, aldus Scholten.

Jubileumjaar

Het jaar 2024 staat helemaal in het teken van het 120-jarig jubileum. Dit werd op 5 april – de officiële oprichtingsdatum – gevierd met een feestelijke dag uit voor alle medewerkers. Scholten: “Alhoewel we inmiddels al vele jaren geen officieel familiebedrijf meer zijn, proberen we die cultuur intern nog steeds vast te houden. We hechten veel waarde aan het vieren van successen en mijlpalen. Als we een grote opdracht binnen halen dan is er een traktatie voor alle medewerkers, maar ook werkjubilea worden uitgebreid gevierd. Inmiddels zitten we aan drie werkzame generaties en we willen het bedrijf goed doorgeven aan de volgende generatie. Onze medewerkers zijn allemaal erg loyaal. Iedereen is trots op het bedrijf en op het product dat we maken. Zelf zeggen we altijd dat we wereldwijd zorgen voor schoon drinkwater, droge voeten en voldoende bluswater. Ik hoop dat we dat ook nog vele decennia blijven doen!”

Back To Top
Send this to a friend