Skip to content

cdn_helper

ONTDEK ONS RIJKE VERLEDEN

De rijke historie van Pentair in Winterswijk

Wat een mijlpaal! We vieren ons 120-jarig jubileum. Dit jubileum is een bijzonder moment voor ons allemaal. Door de jaren heen hebben verschillende generaties het fundament gelegd waarop we nu verder bouwen voor de toekomst. Stap samen met ons terug in de tijd terwijl we je het verhaal van Pentair in Winterswijk vertellen.

VAN NIJHUIS TOT PENTAIR: 120 JAAR INNOVATIE EN TROTS

De pioniersjaren

G.J. Nijhuis begon zijn carrière als vouwer bij de Boekelosche Stoombleekerij in Boekelo, maar zijn technische passie leidde hem naar een rol als monteur-bankwerker bij de Enschedese Machinefabriek en IJzergieterij. Op 5 april 1904 richtte hij samen met Th. De Wolf Machinefabriek Wolf & Nijhuis op, waarna hij zelfstandig verder ging in 1912. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde hij de zuiggasmotor en begon hij met de productie van lichte verbrandingsmotoren. In 1917 werd zijn fabriek uitgebreid met een gieterij en in de jaren ‘20 startte hij met de productie voor slachthuizen en gasovenarmaturen voor gasfabrieken.

Jaren ‘30 en WOII

In de jaren ’30 begon Nijhuis Pompen een belangrijke rol te spelen in de wereld van pompen. Vooral in de scheepvaart- en zuivelindustrie kreeg hun vakmanschap veel lof. Zoon Herman en Johan Nijhuis stapten het bedrijf binnen. Samen zetten ze hun passie voort en ontwikkelden ze iets groots: de zelfaanzuigende centrifugale pomp. Het was een ware doorbraak, zo groot dat we er zelfs octrooien voor kregen in Nederland, Engeland, België en Frankrijk. Maar toen de oorlog uitbrak, moesten we de koers verleggen. In 1940 begonnen we met het ontwerpen en maken van gasmotoren voor vaar- en voertuigen. Na de oorlog brak een nieuw tijdperk aan, met een groeiende bevolking en een toenemende vraag naar voedsel en slachthuizen. Dit was dé kans voor Nijhuis om te groeien en een naam op te bouwen in de wereld van pompen en slachthuisapparatuur.

Pentair jubileum foto archief 1912 beginjaren
De Pioniersjaren
Pentair jubileum foto archief 1930
Jaren '30 en WOII
passie voor techniek Gerard Scholten jubileumpomp

120 jaar passie voor techniek

Van kleine machinefabriek voor voornamelijk de textielindustrie groeide in meer dan een eeuw uit tot een wereldspeler op het gebied van watermanagement. Site Manager Gerard Scholten: “We hebben ons ontwikkeld van lokaal familiebedrijf tot beursgenoteerd, internationaal bedrijf. Maar wat ik het mooiste vind is dat onze kern hetzelfde is gebleven. Die zit namelijk in onze mensen: de passie voor techniek.” In dit interview deelt Gerard zijn inzichten over onze innovaties en kijkt vooruit naar de toekomst.

Jaren '70

In 1976 bereikten we een mijlpaal met de productie van onze 25.000ste pomp voor de Coyo Ballast Compagnie, een krachtige zandspuitpomp voor de baggerindustrie. Met een prijs van tachtigduizend gulden en een vermogen van zevenhonderd pk werd deze pomp bekroond met een lauwerkrans als eerbetoon aan onze voortdurende prestaties.

Ook bestond Nijhuis Pompen in dit jaar een driekwart eeuw. Hoewel de groei in de scheepsbouw en de binnenlandse markt voor slachthuis-installaties afnam, investeerden we in een grote proefstand voor het testen van pompen tot 4000 pk. Deze investering bleek vruchten af te werpen toen we in 1981 een grote opdracht binnenhaalden in Egypte. We leverden 235 rioolwaterpompen voor de renovatie van 85 pompstations in Caïro. Het was een keerpunt: 80 procent van onze omzet kwam nu uit het buitenland, een opvallende verschuiving ten opzichte van eerdere jaren.

Jaren ‘80 en '90

Eén van de belangrijkste beslissingen in de geschiedenis van ons bedrijf werd in 1986 genomen. In dat jaar werd het bedrijf gesplitst in drie takken: slachterijtechnologie in Lichtenvoorde (nu Marel), afvalwatertechnologie in Dinxperlo (nu Nijhuis Saur Industries in Doetinchem) en de productie van pompen bleef in Winterswijk (nu Pentair Fairbanks Nijhuis).De pompenafdeling kreeg een eigen directie, geleid door Jan Nijhuis en Jan de Graaf. De heer Wim Lemmens werd in 1988 aangetrokken als Algemeen Directeur.

Een jaar later sleepte Nijhuis Pompen weer een grote order binnen uit Egypte. Het drinkwaterbedrijf van Alexandrië had dringend dertig verticale pompen en reserveonderdelen nodig om de problemen in de drinkwatervoorziening aan te pakken. De order, ter waarde van 7 miljoen gulden, was een belangrijke mijlpaal.

In 1989 werd de afdeling Services opgericht. Dit leidde in 1991 tot de opening van ons eerste servicecentrum in Beverwijk. In datzelfde jaar breidden we onze activiteiten verder uit met de oprichting van de afdeling Fire Protection.

Pentair jubileum foto archief 1989 nijhuis services
Ons eerste servicecentrum in Beverwijk

Hiermee richtten we ons op de markt van grote aannemers, brandbestrijders en oliebaronnen. In 1992 sleepten we een miljoenenopdracht binnen voor brandweerunits aan oliemaatschappij Elf, gevolgd door een recordorder in 1995 in China voor een waterzuiveringsinstallatie in Nanchang. Ook ontvingen we dat jaar de CWM Export Award. In 1998 haalden we een order binnen voor een testbassin in Wageningen, waarbij we onze grootste propellerpompen tot dan toe produceerden.

Dat jaar werd ook geïnvesteerd in een nieuwe gieterij, met drie elektromagnetische ovens met een hoger rendement. Dit verdubbelde de gietcapaciteit van het bedrijf.

De verhalen achter onze bijzondere pompen

Mondriaan pomp

Wat hebben de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan en onze pompen met elkaar gemeen? Van zijn 8e tot zijn 20e levensjaar woonde Piet Mondriaan in Winterswijk. Onze oud-directeur Jan Nijhuis kocht het oude woonhuis in 1982 en woonde er tot aan zijn overlijden. De villa en de twee naastgelegen panden zijn inmiddels verbouwd tot museum Villa Mondriaan. In 2017 bestond de kunstbeweging De Stijl – waar Mondriaan toe behoorde – 100 jaar. Ter ere van dit jubileum hebben wij destijds één van onze beurspompen in Mondriaan stijl uitgevoerd. 

Pentair-mondriaanpomp

Achterhoek pomp

De regio Achterhoek staat van oudsher bekend om zijn Maakindustrie. Als echt Achterhoeks maakbedrijf zijn wij niet alleen trots op ons bedrijf en ons product, maar ook op onze roots. Ons bedrijf is al sinds de oprichting in 1904 in Winterswijk gevestigd. In 2020 hebben wij de Achterhoek pomp gepresenteerd als onderdeel van onze employer branding campagne. Met deze pomp willen wij iedereen in onze regio laten zien dat er nog steeds veel mooie en innovatieve maakbedrijven in de Achterhoek zijn waar je prima kunt werken, stage kunt lopen of afstuderen.

Achterhoek vlag pomp kleuren

Jubileum pomp

In het kader van ons 120-jarig jubileum hebben wij een Jubileumpomp gepresenteerd. Deze pomp is uitgevoerd in de kleuren van de Nederlandse vlag. Nederland wordt wereldwijd gezien als koploper op het gebied van watermanagement. Wij zijn trots dat ook wij daar met onze jarenlange kennis en ervaring een steentje aan bij mogen dragen. De oranje wimpel is een verwijzing naar ons koningshuis, maar is ook een knipoog naar onze oude Nijhuis huisstijl. En de kroon? Die staat voor de vele mooie projecten die wij de afgelopen decennia wereldwijd hebben gerealiseerd.

Pentair-jubileumpomp

Jaren 2000 en de toekomst

In 2001 opende de Service Werkplaats in Zevenbergen haar deuren, gevolgd door Tynaarlo in 2004, een mijlpaal die de service capaciteit van Nijhuis Pompen aanzienlijk versterkte.

Het jaar daarop bracht een uitdagende opdracht met zich mee: de uitbreiding van het gemaal IJmuiden met twee propellerpompen. Dit was een buitengewone klus! Met een gewicht van 120.000 kg per stuk en een capaciteit van 50.000 liter water per seconde zijn deze pompen ware reuzen die van vitaal belang zijn voor het waterbeheer in een groot gebied dat zich uitstrekt van Noord-Holland tot verder landinwaarts.

Pentair pomp gemaal IJmuiden
Niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een vermelding in het Guinness World Records-boek.

De realisatie van deze pompen in 2004 was niet alleen een technisch hoogstandje, maar leverde ook een vermelding op in het Guinness World Records-boek. Het was een eerbetoon aan de toewijding en expertise van Nijhuis Pompen in het leveren van innovatieve oplossingen voor complexe wateruitdagingen.

Terwijl we voortbouwden op deze prestatie, vierden we in hetzelfde jaar ons 100-jarig bestaan. Dit jubileum werd gevierd met de onthulling van het kunstwerk “Waterdrager”, een symbolische uitbeelding van de beschermende rol die Nijhuis Pompen vervulde in het voorkomen van overstromingen en het beheren van waterbronnen. De daaropvolgende jaren waren getuige van verdere hoogtepunten in de geschiedenis van Nijhuis Pompen, waaronder de ontwikkeling van de visvriendelijke pomp in 2009 en de erkenning van deze innovatie met de Aquatech Innovation Award in 2011.

Dit jaar, in 2024, introduceren we met trots de Xcentric! Deze innovatieve waaier markeert een cruciaal moment in onze geschiedenis. En alsof dat nog niet genoeg is, vieren we ook ons 120-jarig jubileum. Laten we dit bijzondere moment samen vieren!

Zet hem alvast in je agenda: 28 september!

Benieuwd wat er bij Pentair in Winterswijk achter de schermen gebeurt? Kom dan op 28 september van 11:00 uur tot 16:00 uur naar onze open dag! We slaan de deuren open voor jou en iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van pompen. Verken op eigen gemak onze productiehallen en ontdek alles over de innovatieve technologie die onze pompen toonaangevend maakt. Dus noteer deze datum alvast in je agenda – binnenkort volgt er meer informatie!

Back To Top