Leer-werktrajecten zorgen voor jonge aanwas
Winterswijk – 18 junl 2022 – Her en der in de productie kom je ze tegen: gemotiveerde jongens die een leer-werk traject volgen. Zij zijn de volgende generatie die ons komt helpen bij het maken van onze pompen. Lars, Bram, Coen, Siem en Nelson vertellen over hun ervaringen met het werken bij Pentair en hun toekomstverwachtingen.
Wat de mannen met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal vanuit een opleiding in de techniek bij Pentair terecht zijn gekomen. Coen en Bram zijn vanuit een stage bij ons komen werken. De anderen hebben een wat langere weg gevolgd en hadden al werkervaring voordat zij hier begonnen. Met een achtergrond in zowel autotechniek, plaat/constructie, lassen en mechatronica kwam Lars via een open sollicitatie bij ons binnen om het laatste jaar van zijn opleiding af te ronden. Siem kwam bij ons terecht omdat hij graag niveau 3 wilde halen. Dat kon niet bij het bedrijf waar hij toen stageliep, maar bij ons wel. Nelson meldde zich na een opleiding VMBO Metaaltechniek en een tijd bij de landmacht via Werk en vakmanschap aan voor een nieuwe opleiding pomptechniek op het Graafschap College.
Geen dag hezelfde
Over hun periode als leerling zijn ze allemaal heel positief. Lars “De begeleiding is goed en je kunt genoeg vragen stellen. Maar af en toe word je ook in het diepe gegooid: probeer het eens op jouw manier. Dat is het mooie hier binnen Pentair, ze blijven je wel uitdagen, geen dag is hetzelfde en je maakt alles op wens van de klant. Hier komt alles samen!” Siem: ”De sfeer is gemoedelijk en er zijn geen drempels, je kunt met iedereen een gesprek aangaan. Of het je leidinggevende is of de directie: je wordt altijd gezien als collega en dat is een fijn gevoel. “
Doorgroeimogelijkheden
De heren zien voor de toekomst nog kansen om verder door te groeien binnen Pentair. Lars: “Ik wil graag verder groeien in het vakgebied of misschien wel doorgroeien tot engineer.” Nelson: “Ik ben inmiddels overgestapt van de afdeling Montage naar de afdeling Service, waar ik werkzaam ben als service engineer. Siem: “In de toekomst zou ik mijn carrière ook graag voort willen zetten binnen de Serviceafdeling.” Coen werkt met veel plezier op de carrouselbank en is daar goed op zijn plek. Bram heeft net zijn contract getekend en heeft veel zin om te starten: “Ondanks dat het een groot bedrijf is voelt het niet groot.”
Jeroen Harmsen, Docent Mechatronica van het Graafschap College:
“De samenwerking tussen Pentair, leerling en Graafschap College in een BBL-constructie is een geweldige combinatie. De dagelijkse praktische vaardigheden worden ontwikkeld binnen het bedrijf, de verdieping wordt gezocht in de BBL-opleiding niveau 4. Je leert constructief nadenken en je wordt uiteindelijk niet bang van de technische uitdagingen die ontstaan tijdens de dagelijkse werkzaamheden.”
Pascal Roes, Docent Mechatronica van het Graafschap College:
De combinatie tussen het bedrijfsleven en het Graafschap College, is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de deelnemers. Dankzij bedrijven zoals Pentair waar de deelnemers met ervaren monteurs mogen samenwerken kunnen zij hun praktische vaardigheden ontwikkelen. Dit gebeurt zowel in de BOL (stage) als in de BBL (werken en leren) variant.”
Wim Hiddink, teamleider afdeling Montage Setbouw
“Een leer-werk overeenkomst is een mooi traject om mensen binnen het bedrijf op te leiden. Hierdoor kun je op tijd zorgen voor verjonging op de afdeling. Voor de leerlingen zelf is het een mooie stap om op termijn door te groeien binnen het bedrijf. Dat is een goede zaak want zo blijft de opgedane kennis binnen het bedrijf.”
Emiel Koldeweij, teamleider afdeling Verspaning
“Omdat wij bij ons op de afdeling met ouder personeel werken die bijna aan het einde van hun dienstverband zitten, zoeken we de komende jaren nieuwe mensen. Leerlingen die hier via een leer-werktraject binnenkomen krijgen de kans om verschillende machines en verschillende bewerkingen te leren. Een mooie uitdaging om alles goed te leren en door te groeien naar een andere functie.”
Foto: Pentair Winterswijk.