Skip to content

Nieuw monitoringssysteem onderhoud

Pentair heeft een monitoringssysteem voor toestandsafhankelijk onderhoud ontwikkeld en op de markt gebracht. De Pentair CMD19 (Condition Monitoring Device) monitort de conditie van onder meer rioolwaterpompen, motoren, vijzels en ventilatoren. Het systeem verschaft rioolbeheerders real-time informatie over de conditie van hun rotating equipment. Dit verbetert de betrouwbaarheid van het rioolgemaal en zorgt voor lagere onderhoudskosten.

De Pentair CMD19 is met name een uitkomst voor droog opgestelde gemalen. Jeroen Munnik, vestigingsmanager van het Pentair Service Center in Zevenbergen: “Het systeem biedt de klant real-time informatie over de conditie van de pomp met aandrijving. Als de meetwaardes buiten de veilige zone van de ISO-10816-3 norm vallen, krijgt de klant een automatische alarmmelding. Op deze manier kan ernstige schade aan bijvoorbeeld het lager of het mechanical seal voorkomen worden. Ook wordt de kans op onverwachte stilstand van het rioolgemaal kleiner. Het systeem is eenvoudig aan te sluiten op nieuwe en bestaande pompen. Volgens ons is toestandsafhankelijk onderhoud de toekomst en met dit systeem kan hierin een grote stap gemaakt worden.”

monitoringssysteem onderhoud

Schade voorkomen

De Winterswijkse vestiging van Pentair heeft drie Service Centers die geografisch verspreid zijn over Nederland: Beverwijk, Tynaarlo en Zevenbergen. “Alle drie de Service Centers houden zich bezig met het leveren van service en onderhoud aan onder meer rioolwaterpompen. Onderhoud wordt nu vaak ingepland op een bepaald moment of wanneer de pomp kapot gaat. Maar met de komst van de CMD19 kunnen we het onderhoud aan deze pompen beter plannen. Zo worden er geen onnodige onderdelen vervangen en kunnen we al onderhoud plegen voordat ernstige schade ontstaat. Op dit moment draait het monitoringssysteem al op meerdere locaties en naar volle tevredenheid van de klanten. Ook de rioolwaterpompstations die onderdeel uitmaken van de renovatie van de AfvalWaterPersleiding (AWP) tussen Moerdijk en Bath worden met dit systeem uitgerust”, aldus Jeroen Munnik.

Monitoringssysteem Kopen of huren

Het monitoringssysteem is ontwikkeld in het Pentair Service Center in Zevenbergen en nu verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Jeroen Munnik: “Rioolbeheerders kunnen ervoor kiezen om de Pentair CMD19 te kopen, maar huren kan ook. We hebben een verhuurset die standaard tot drie pompen tegelijk kan bewaken. De verhuurset is uitgevoerd met magneten onder de sensoren, hierdoor zijn de sensoren makkelijk te plaatsen en eventueel ook te verplaatsen. Voor beide opties bestaat de mogelijkheid dat wij meekijken en een calamiteit of alarm melden bij de meldkamer. Daarnaast kunnen klanten die het monitoringsysteem kopen of huren, daar desgewenst ook een onderhoudscontract bij afsluiten.”

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het Pentair Service Center in Zevenbergen via nlwinzevenbergen@pentair.com of telefonisch via 0168-370950.

Back To Top
Send this to a friend