Skip to content

Rioolwaterpompen voor renovatie AWP

Pentair heeft opdracht gekregen voor het leveren van tien Pentair Fairbanks Nijhuis rioolwaterpompen voor de renovatie en vernieuwing van de afvalwaterpersleiding (AWP) van Waterschap Brabantse Delta. In opdracht van GMB Waterkwaliteit & Installaties gaat de Winterswijkse vestiging van Pentair de pompen van diverse rioolgemalen en een effluentgemaal vervangen en uitbreiden. Aanvullend is ook een meerjarig onderhoudscontract afgesloten met het waterschap.

De afvalwaterpersleiding loopt van industrieterrein Moerdijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Bath en is ongeveer 60 kilometer lang. Daarmee is de AWP één van de grotere rioolwaterselsels van Nederland.

rioolwaterpompen

Edwin Wolterink, projectmanager van Pentair legt uit: “Dit is een grootschalig renovatieproject waarvoor wij tien pompen mogen leveren voor de persstations Roosendaal, Bergen op Zoom en het effluentgemaal van de RWZI in Bath. Het project kent twee grote uitdagingen, waarvoor wij een passende oplossing hebben: de verstoppingsproblematiek in de twee persstations en het gevraagde hoge rendement om het effluentgemaal zo efficient mogelijk te laten werken. In dit project gaan wij niet alleen de bestaande pompen vervangen, maar ook het aantal pompen uitbreiden. Omdat de bestaande pompen van een ander merk zijn, moeten de nieuwe pompen op maat worden gemaakt om ze één-op-­één in de bestaande installatie in te kunnen passen. Een mooie maatwerkoplossing, waarmee we de ombouwkosten tot een minimum beperken.”

Verstoppingsarme waaiers

De rioolwaterpompen in de twee persstations worden uitgerust met verstoppingsarme waaiers.“De huidige pompen hebben regelmatig te kampen met stilstand door verstopping veroorzaakt door onder meer niet oplosbare vezeldoekjes die in het riool worden gegooid. De afgelopen tien jaar hebben wij ons verdiept in de problematiek rond deze vezeldoekjes. De hoeveelheid van deze vezeldoekjes in het rioolwater neemt jaarlijks toe, een ontwikkeling waar wij op in blijven spelen door onze waaiers continu te verbeteren. Een ander voordeel van onze pompen is dat ze een heel breed werkingsbereik hebben. De capaciteit van deze pompen varieert van 2.000 m3 per uur bij droog weer tot 20.000 m3 bij regenval. In alle omstandigheden zijn de pompprestaties uitstekend, dus de afvoercapaciteit is te allen tijde gemaximaliseerd”, aldus Edwin Wolterink.

Meerjarig onderhoudscontract

De afvalwaterpersleiding verzamelt afvalwater van huishoudens en bedrijven van 35 dorpen en steden in West-Brabant. “De renovatie wordt gefaseerd uitgevoerd, dit omdat de rioolwaterpompstations en het effluentgemaal van de RWZI tijdens de renovatie gewoon moeten blijven draaien. Om de continuiteit te kunnen blijven garanderen worden de pompen per locatie gefaseerd vervangen en geinstalleerd. Naast de opdracht voor het leveren van de rioolwaterpompen hebben wij aanvullend ook een onderhoudscontract met een looptijd van 15 jaar afgesloten met het waterschap voor het onderhoud aan de pompen. Al met al is dit project een meerjarige opdracht, waarbij wij onze klant volledig faciliteren: van ontwerp en productie tot installatie en onderhoud”, aldus Edwin Wolterink.

Back To Top
Send this to a friend