Skip to content

MARTEN RIEWALD
STAGIAIR BEDRIJFSKUNDE

Ik onderzocht de voor- en nadelen van diverse systemen waarin we proces- en productiefouten kunnen rapporteren. Om te voorkomen dat bij de keus voor een ander systeem mijn onderzoek voor niks zou zijn, ontwikkelde ik daarnaast een beoordelingslijst.

 

Marten behaalde zijn diploma Bedrijfskunde door afgelopen halfjaar onderzoek uit te voeren voor onze kwaliteitsafdeling. Hij leerde veel en kijkt er met een positief gevoel op terug.

Online oriëntatie op een stage

“Ik heb het afgelopen halfjaar stage gelopen op de afdeling QEHS. Dat is de afdeling kwaliteitsmanagement. Ik volg de opleiding Bedrijfskunde op de HAN. Toen ik op zoek ging naar een stage, kwam ik op de website van SmartHub Achterhoek terecht. Daar scrolde ik wat door de bedrijven heen en al gauw kwam ik Pentair in Winterswijk tegen. Op de website www.onzepompenmakenwijsamen.nl zag ik vervolgens een interessante stagevacature, waarop ik besloot mee te doen. De opdracht was er al, ik hoefde hem alleen nog maar naar mijn eigen hand te zetten.”

Technisch bedrijf ervaren

“Zelf kom ik uit Wehl, dus het was wel zo’n 40 minuten rijden enkele reis, naar Winterswijk. Maar dat maakte me niet uit, want het bedrijf sprak me heel erg aan. Ik had tijdens mijn opleiding al vaker stage gelopen, maar nog nooit bij een technisch bedrijf. En dat wilde ik nog graag een keer zien! Het technische zag je niet per se terug in mijn opdracht, maar je merkt het wel in de bedrijfssfeer. Iedereen is ook heel enthousiast over de pompen die hier worden gemaakt.”

Bedrijfskundige opdracht

“Als er een fout in de productie of het proces van een pomp zit, wordt dat nu gedocumenteerd in een Excel file. Dat werkt goed, maar is tijdrovend. Mijn opdracht was om te kijken of dit in een digitaal systeem gerapporteerd kan worden. En om te onderzoeken of dit ook helemaal past bij de werkwijze van Pentair. Je hebt heel veel dingen waarmee je dan rekening moet houden, omdat er ook heel veel mensen zijn die dit systeem gaan gebruiken. Van kwaliteitsmanagers tot projectmanagers en de medewerkers in de productie. Rekening houden met al die belangen maakte het een pittige opdracht. Maar dat is precies de uitdaging die ik zocht!”

Verder kijken dan je neus lang is

“Om te voorkomen dat mijn onderzoek bij het kiezen voor een ander systeem voor niets zou zijn, heb ik ook een beoordelingslijst ontwikkeld. Met die criteria kun je ook een ander systeem beoordelen op de eisen vanuit de organisatie. Zo kunnen ze jaren vooruit met mijn afstudeeropdracht!”

Kritische, maar fijne stagebegeleiding

“Mijn stagebegeleider was kritisch. En dat verwachtte ik ook van hem, in zijn rol. Doordat hij soms heel gefocust was op bepaalde details maakte hij het me niet altijd makkelijk. Maar juist daardoor heb ik ontzettend veel geleerd. En voldeed mijn opdracht voor school ook al snel aan alle eisen! Ik deed namelijk al veel meer dan vanuit school werd gevraagd. In mijn ogen is dat ook hoe je voor het echte werk wordt klaargestoomd.”

Afstuderen bij Pentair

“Ik kijk echt heel goed terug op mijn afstudeerperiode bij Pentair in Winterswijk. Ik vond de vrijheid enorm fijn. Als ik thuis de hond ’s morgens nog moest uitlaten kon ik wat later beginnen bijvoorbeeld. En ook thuiswerken was geen probleem. Het is hier verder heel informeel. Je kan grapjes maken en het ook heel gezellig hebben met collega’s. Ook staat iedereen voor je klaar. Als je vragen hebt word je snel geholpen.”

Op zoek naar een baan

“Nu ik ben geslaagd voor mijn opleiding, ben ik op zoek naar een baan. Ik blijf helaas niet hier, omdat ik simpelweg de technische kennis mis. Ze zeggen hier wel dat, dat geen probleem is, maar dat voelt voor mij toch anders. Ik wil eigenlijk alles door en door kennen. Daarom ga ik nu verder op zoek naar iets waarbij ik (nog) meer bedrijfskundig aan de slag kan.”

Back To Top