skip to Main Content

ONZE POMPEN ONTWERPEN WIJ SAMEN

Bij Pentair hebben wij een eigen R&D afdeling en een Engineering afdeling. Samen ontwerpen zij waaiers en pompen voor klanten met een specifieke vraag. Onze afdeling R&D ontwerpt waaiers op basis van stromingsprofielen. De software hiervoor hebben zij zelf ontwikkeld. Binnen Pentair Inc. wordt onze afdeling R&D gezien als ‘Center of Competence’. Dat betekent dat onze afdeling niet alleen ontwerpt voor ons, maar ook voor andere Pentair merken.

POMPEN 3D ONTWERPEN

Als de afdeling R&D een waaier heeft ontworpen, ontwerpt de afdeling Engineering de bijbehorende pomp erbij. De afdeling Engineering tekent de pompen en pompsets in SolidWorks. Door de tekeningen in 3D uit te werken krijgen klanten in de ontwerpfase al een goed beeld van het product en kunnen specifieke wensen in detail worden besproken voordat de pomp in productie wordt genomen.

INNOVATIEVE PRODUCTEN

Met een eigen R&D en engineering afdeling hebben wij in de afgelopen jaren vele innovatieve waaiers en pompen ontwikkeld. Zoals de omkeerbare anti-heeling pomp, de visvriendelijke pomp, de visvriendelijke turbine, de bi-directionele getijden turbine en de verstoppingsvrije rioolwaaier. Daarmee laten wij zien dat we inspelen op trends en ontwikkelingen in de markt. Door te blijven vernieuwen leveren wij een belangrijke bijdrage aan een duurzame wereld!

Als de waaiers en pompen zijn ontworpen gaan deze naar de gieterij. Daar worden de waaiers en pomphuizen gegoten.

PEGGY GOLDEWIJK -
ENGINEER

“Je wordt hier als vrouw op handen gedragen.”

Peggy Goldewijk engineer Pentair

“In 1999 ben ik via een uitzendbureau als engineer bij Pentair komen werken. Ik had destijds nog een ander gesprek lopen, maar toen ik hier kwam en de gieterij en de verspaning zag, was ik verkocht. Vanaf de eerste dag heb ik mij welkom gevoeld en ben erg goed begeleid. Ik kwam als engineer in een heel leuk team terecht en voelde mij meteen op mijn gemak. Je merkt dat het nog de sfeer van een familiebedrijf heeft. Er is respect en begrip voor elkaar. Ook kun je bij iedereen aankloppen en de werksfeer is erg prettig. Ik dacht meteen: hier blijf ik mijn hele leven werken.”

Nooit saai
“Als engineer bedenk en bereken ik het mechanische deel van pompen. Dit werk ik vervolgens uit in 3D en ik maak productietekeningen en stuklijsten. De afwisseling in mijn werk vind ik het leukst, het is echt nooit saai. Door de jaren heen komen er steeds nieuwe producten bij. Het is leuk om je daarin te verdiepen, maar ik vind het ook een uitdaging om uit te spitten hoe een hele oude pomp in elkaar heeft gezeten. Je kunt hier het proces van het begin tot eind zien. Dus wat je hebt bedacht of getekend, wordt hier ook gemaakt. Ik vind het altijd wel spannend wanneer de pompen worden getest en om te zien of alles goed draait.”

Mannenwereld
“Ik ben altijd veel onder mannen geweest. Zowel tijdens mijn studie MTS Werktuigbouwkunde, als op het werk. Voor het werk moet ik af en toe inmeten op locatie. Daar kijken ze wel even vreemd op als er een vrouw aankomt. Maar mijn ervaring is dat de mannen je daar echt willen helpen als je je eenmaal hebt voorgesteld. Daarnaast ben ik niet zeer technisch. Ik heb het allemaal geleerd en anders is er altijd wel een collega waarmee je kunt overleggen. Soms heb ik het idee dat ik als vrouw eerder iets voor elkaar krijg dan de mannen op mijn afdeling. Je wordt hier als vrouw op handen gedragen.”

Aanpassen werktijden
“Ik werk 27 uur en heb vier kinderen. Toen de eerste werd geboren, ben ik een dag minder gaan werken. Ook toen het continurooster werd ingevoerd op school, was het geen probleem dat ik andere tijden ging werken. Daarnaast kan ik ook vanuit huis werken. Volgens mij zijn er maar weinig bedrijven waar dat zo luxe is geregeld als hier. Je kunt echt heel veel zelf bepalen. Als je je inzet, dan krijg je het ook weer terug. Dat vind ik echt een pluspunt hier.”

LUKE VRIELINK
ENGINEER RESEARCH & DEVELOPMENT

“Wat mij vanaf het begin al aansprak is
dat we het hele product in eigen huis maken.”

Luke Vrielink engineer Research & Development

“Ik ben hier direct na mijn studie werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente komen werken. Destijds waren er contacten tussen de vakgroep waar ik afstudeerde en het toenmalige Nijhuis Pompen. Zij hadden een vacature op de Research & Development afdeling en zo kon ik hier na mijn afstuderen dus gelijk aan de slag. Ik kende het bedrijf al van een excursie. Ik dacht toen al ‘wat ze daar maken vind ik wel leuk’ en ik blijf het een mooi product vinden. Wat mij vanaf het begin al aansprak is dat we het hele product in eigen huis maken. Als R&D engineer bedenk je wat en een jaar later kan het product getest worden op de Proefstand. Door alle nieuwe ontwikkelingen en grote projecten vind ik mijn werk nog steeds interessant. Ik heb best veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid om mijn werk naar eigen inzicht in te vullen. Ik heb het hier erg naar mijn zin en heb dan ook geen aanleiding om eens bij een ander bedrijf te kijken.”

Uitdagende projecten
“Mijn werk bij Pentair is heel breed. Ik houd me als engineer Research en Development vooral bezig met het ontwerpen van nieuwe waaiers en pompen voor klanten met een specifieke vraag. Daarnaast bied ik technische ondersteuning aan de afdeling Sales om nieuwe projecten binnen te halen. Zo hadden we een klant die grote betonnen slakhuispompen nodig had voor een oppervlaktewater gemaal met een capaciteit van 15 m3/per seconde per pomp. Ik was betrokken vanaf mijn eigen conceptontwerp in de offerte fase tot en met het definitieve ontwerp in orderfase. Inmiddels zijn de pompen in bedrijf genomen en draaien ze naar volle tevredenheid.

Wat ik vooral leuk vind aan mijn werk zijn de uitdagende projecten en de verschillende markten waarvoor we werken. De ene keer ontwerp ik een pomp voor de baggerindustrie, de volgende keer voor een drinkwaterpompstation of voor een visvriendelijk gemaal. Heel divers dus. Het is ook niet altijd nieuwbouw, soms gaat het ook om renovatie waardoor je gebonden bent aan de bestaande situatie waar je dan ook rekening mee moet houden.”

Kenniscentrum pomphydrauliek
“Er hangt hier een hele informele sfeer en ook het contact met de collega’s is goed. Zowel op kantoor als in de fabriek. Soms loop ik de fabriek in en ga ik daar een praatje maken. Als de sfeer hier niet goed was, dan had ik het geen 20 jaar volgehouden. En wat de toekomst betreft, de technische ontwikkelingen gaan gewoon door.

We krijgen als afdeling Research & Development ook steeds vaker vragen van externe partijen om ontwerpen te maken. Binnen Pentair Inc. worden wij gezien als hét kenniscentrum op het gebied van pomphydrauliek, wij ontwerpen ook regelmatig voor andere Pentair merken. Je kunt je van te voren geen voorstelling maken van wat we hier doen. Maar het is gewoon een prachtig innovatief bedrijf, wat een mooi product van hoogstaand niveau maakt.”

Samen onze pompen maken?

Back To Top
Send this to a friend