Skip to content

RON BERGSMA
LEAN MANAGER

Hoe lastiger de puzzel, hoe leuker ik het vind om hem op te lossen“.

Lean Manager Ron Bergsma

“Toen ik enkele jaren geleden Pentair in Winterswijk binnenstapte, viel mij meteen op dat er binnen het bedrijf een ‘hands on’ mentaliteit heerst. Ik werd aangenomen als Material Manager en kwam er vrijwel direct achter dat ik met vakkundige mensen te maken had die wisten waarover ze praatten. Het is een bedrijf waar je jezelf mag ontwikkelen. Dit heb ik met beide handen aangepakt. Naast Material Manager ben ik ook Lean Manager, omdat hier mijn passie ligt.”

Voortdurend verbeteren

“Ik heb eigenlijk twee rollen. Als voormalig Material Manager focus ik mij op het verbeteren van logistieke vraagstukken in de productie. Vragen die ik mijzelf stel zijn: ‘Hoe beweegt een artikel van A naar B door de fabriek?’, ‘Hoe kan dat op de meest slimme manier?’ en ‘Hoe organiseer je dat zo goed mogelijk?’. Als Lean Manager draag ik bij aan het doel om van Pentair in Winterswijk een organisatie te maken waarin iedereen zijn eigen processen voortdurend verbetert. Mijn taak is om de medewerkers te trainen, sturen, houvast te bieden en te coachen.”

Alles komt voorbij

“Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit. Ik mag namelijk zowel fysieke als administratieve problemen oplossen. Bij het ene project maak je snelle stappen, bij het andere project is dat een stuk moeilijker. Je hebt te maken met medewerkers, maar ook met klanten. Naast de diversiteit, houd ik van de complexiteit van de projecten. Hoe lastiger de puzzel, hoe leuker ik het vind om hem op te lossen. Dit in combinatie met de vrijheid en het vertrouwen dat je hier krijgt, vind ik heel fijn.”

Projectmatig te werk gaan

“Als Lean Manager werk ik continu aan heel veel verschillende projecten gericht op het verbeteren van onze bedrijfsprocessen. Dat varieert van het verminderen van de voorraad tot aan het automatiseren van offertes. Daarnaast ben ik bezig met een aantal ‘hands on’ projecten, waarbij we bijvoorbeeld materieel in de fabriek verhuizen van plek A naar plek B. Het doel van Lean is om processen zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat er minder tijd en mankracht nodig is. Een mooi voorbeeld is de herinrichting van het magazijn. We maakten gebruik van een extern magazijn dat een stuk buiten onze locatie lag. Hierdoor ging er veel tijd verloren, omdat we continu met een heftruck heen en weer moesten rijden. Door ons eigen magazijn slimmer in te richten, hebben we dat met bijna 60% gereduceerd.”

Collegialiteit en flexibiliteit

“Binnen de vestiging in Winterswijk is de sfeer onderling goed. Omdat ik twee rollen heb, heb ik mijn handen behoorlijk vol. Mijn collega’s vragen regelmatig aan mij hoe het met mij gaat en of ze mij voort kunnen helpen. Hierdoor loop ik niet over in mijn werk. Daarnaast ben ik erg tevreden over mijn werktijden. Ik kan ’s ochtends om zeven uur beginnen, maar ook om acht of negen. Wanneer ik de ene dag wat meer uren heb gewerkt, kan ik de dag daarna een paar uur eerder weg. Dat vind ik echt heel relaxt.”

Back To Top