Skip to content

MARTIJN KOLSTÉ
AREA SALES MANAGER COMMERCIAL FIRE

Ik probeer de klant voor te zijn door al een aanbieding te doen voordat ze erom vragen”.

Martijn werkt alweer 5 jaar als Area Sales Manager op de afdeling Commercial Fire bij de Winterswijkse vestiging van Pentair. De afwisseling tussen de verkoop van standaard sets en maatwerk vindt hij uitdagend en dynamisch. We vroegen hem naar zijn taken, de kracht van een goede Area Sales Manager en het werken bij Pentair!

Afwisselende projectgrootte

“Waar ik vooraf bang voor was, waren te grote projecten. Twee jaar elke dag met hetzelfde bezig zijn. Ik kwam van een wereld waar alles draaide om aantallen, dus dat contrast leek me erg groot. Toen ik uiteindelijk solliciteerde, bleek al snel dat dit niet het geval was. Bij Commercial Fire bouwen we ongeveer 500 standaardsets per jaar. Dat wisselen we af met maatwerk, waardoor er een fijne dynamiek ontstaat. Dat past goed bij me.”

Proces van A tot Z

“Wat me altijd heeft aangesproken is de fabriek. Die combinatie van alle technieken en de rauwe geur. De gieterij vind ik echt heel gaaf om te zien bijvoorbeeld! We hebben hier alles zelf in huis. Dat heeft in mijn werk als Area Sales Manager als voordeel dat je snel kunt schakelen. Wanneer je even niet weet hoe iets zit of werkt, loop je de fabriek in. Maar ook voor de klant heeft dit meerwaarde. Als ze hier langskomen, vindt iedereen het mooi om een kijkje te nemen. Ze zijn dan vaak wel onder de indruk! En dat snap ik wel, want in Nederland is het vrij uniek dat hier nog gegoten wordt.”

Mijn werk als Area Sales Manager

“Ik ben verantwoordelijk voor een eigen portfolio in de Benelux. Mijn klanten zijn voornamelijk sprinkler installateurs. Uiteindelijk is het belangrijkste van mijn werk relatiebeheer. Ervoor zorgen dat de klant gaat en blijft bestellen. Van acquisitie tot het uitbreiden van huidige orders en klanten. Voor beide vind ik het heel belangrijk om het proces te kennen, om te weten waar de klant het over heeft. Zo kan ik ook veelal zelf de aanvraag en offerte uitwerken.”

Binnen- en buitendienst

“Ik deel zelf in welke tijd ik naar de klant toe ga en welke tijd ik op kantoor  of thuis werk. Die verantwoordelijkheid krijg je hier, maar die moet je ook nemen. Mijn leidinggevende steunt me in de keuzes die ik daarin maak. Als je meer op de weg bent, moet je natuurlijk wel meer werk overdragen. En dat vind ik soms lastig. Maar gelukkig heb ik een heel team hardwerkende collega’s om me heen die daarbij helpen.”

Werk-privé balans bepalen

“Bij Pentair krijg je veel vrijheid in het bewaken van je werk-privé balans. Je bepaalt veel zelf. Je ziet dat er bijvoorbeeld flexibel wordt omgegaan met werkuren, vooral sinds Corona. Als het nodig is werk je ’s avonds wat uurtjes extra, maar als je de kids naar school wil brengen ’s morgens kan dat ook. Flexibiliteit is daarin wel belangrijk.”

Deadlines en werkdruk

“Natuurlijk werken we bij Commercial Fire ook onder druk en met deadlines. Als een klant op een bepaald moment écht een offerte nodig heeft bijvoorbeeld. En als je daarvoor een moment hebt afgesproken, moet je dat ook nakomen. Maar ik probeer juist om de klant een stapje voor te zijn en al een aanbieding te doen voordat ze er zelf om vragen. Dat krijg ik ook vaak te horen als positieve feedback! Zo kan ik de werkdruk voor mezelf spreiden. Ook hier geldt weer: neem je eigen verantwoordelijkheid en dan kan veel.”

Teamspirit en samenwerken

“Het leukste aan mijn werk vind ik het uitbouwen van mijn klantenportfolio. Dat doe je door nieuwe klantrelaties op te bouwen en bestaande relaties te versterken. En dat doe je niet alleen! Bij Pentair staat iedereen achter je en we helpen elkaar allemaal als het nodig is. Niet alleen Sales, maar ook Projectmanagement en Engineering steunen elkaar. De mensen achter de schermen en in de fabriek ook niet te vergeten. Iedereen kent elkaar, de lijnen zijn kort en als het moet kunnen we snel schakelen. Dat gevoel dat je het samen doet is echt top.”

Afdeling Commercial Fire

“Op onze afdeling zijn we met ongeveer 12 collega’s. Dan heb ik het over Sales, Projectmanagement, Engineering en Inkoop. We zijn een hechte club, waarmee we ook regelmatig wat leuks gaan doen! We weten precies wat we aan elkaar hebben. In het begin kan het soms lastig zijn om je weg te vinden, maar met ons topteam werken we ons samen overal doorheen.”

Ook werken bij Pentair?

“Het is hier super fijn werken. Verantwoordelijkheid krijg je, flexibiliteit heb je. Het is een internationaal bedrijf met Achterhoekse nuchterheid. En dat biedt ook kansen en mogelijkheden om door te groeien. Daarnaast hebben we goede arbeidsvoorwaarden. Beter dan je vaak om je heen hoort. Ik kan het dus iedereen aanbevelen. Ook de jonge garde! Wanneer jij je tijdens jouw (afstudeer)stage van de goede kant laat zien en het bedrijf écht leert kennen, is de kans groot dat je daarna kunt blijven. Je hebt dan echt een streepje voor.”

Back To Top